Een sphynx is geweldig, een sphynx is uniek van karakter als ook van voorkomen.... DOCH zitten er een paar "minpuntjes" in het ras waar we u ook voor willen waarschuwen.

- Een sphynx is heel sociaal wat maakt dat ze echt niet alleen kunnen blijven, ze zijn enorm aanwezig en als ze hun aandacht niet kunnen delen met soortgenoten/mensen of andere huisdieren dan gaan ze hun andere pluspunt nl. hun intelligentie zeer creatief aanwenden om toch maar de aandacht te krijgen die ze willen.... ze gaan je huis slopen, ze gaan je buren irriteren met hun eindeloze gebral, wees ervan overtuigd dat deze schavuiten zeer inventief kunnen zijn......... voor de liefhebbers geen probleem, wij lachen hartelijk om hun apenstreken en hun vindingrijkheid, maar we zijn ons ervan bewust dat deze karaktereigenschappen niet alle mensen aanspreken.

Een sphynx is niet zomaar een poes zonder haar.. ze worden omschreven als 1/4 kat, 1/4 kind, 1/4 aap en 1/4 hond vanwege hun hogere will to please... je kunt ze dan ook makkelijk kunstjes aanleren.

- Een sphynx is niet hypo-allergeen zoals vele mensen denken, ze hebben inderdaad geen haar, maar ze verliezen nog wel veel huidschilfers en het is net op de huidschilfers dat mensen allergisch reageren. Ga daarom eens eerst testen bij een aantal fokkers of u inderdaad niet allergisch reageert op dit geweldige ras.

- Een sphynx heeft geen haar, dus daar zal u in huis geen last van ondervinden... ze produceren echter wel veel huidvet, dat ze achterlaten op de plaatsen waar ze geslapen of gelegen hebben, dat uit zich in donkerbruine vegen.. de dagen van de smetteloos witte shirtjes zijn dan ook geteld als u zo'n naaktlopertje in huis hebt. Om dit huidvet onder controle te houden dient u een sphynx daarom ook op regelmatige tijden te baden en te wassen... het is dus geen kat waar absoluut geen onderhoud aan is.

- Een sphynx eet meer, dit omdat ze een hogere verbranding hebben door het ontbreken van een vacht, die hogere verbranding hebben ze nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden... een sphynx die goed gevoed wordt heeft het dus ook niet koud ;-).... maar is natuurlijk wel duurder met voeding dan een kat met een vachtje.

- Door de hogere verbranding maken ze ook meer ontlasting en ook meer oorsmeer aan dan andere katten, dus hun oortjes en nagels moeten ook een speciale behandeling ondergaan.

- Een sphynx heeft ook het grote probleem (net zoals bij vele andere raskatten) dat er HCM in de lijnen voorkomt, HCM is een hartafwijking waardoor uw dier binnen een paar maanden of jaren dood voor uw voeten neer kan vallen, het is echt verschrikkelijk.......... zoek u daarom een fokker die JAARLIJKS zijn dieren laat scannen bij een erkend cardioloog, een begane fokker zal het niet nalaten om u deze testen in te laten zien en u zelfs kopieën te overhandigen. DIT is een enorm belangrijk punt waar U als kopers op kan letten.